Waarom kiezen voor een lichtkoepel in kunststof?

Eén of meerdere lichtkoepels maken een groot verschil voor een ruimte. Je haalt er een grote dosis daglicht mee naar binnen en geniet van de bijhorende voordelen. Er bestaan lichtkoepels in glas, kunststof of een combinatie van de twee materialen. Wat zijn de troeven van lichtkoepels in kunststof? Dat ontdek je hier.

Voordelen van daglicht

Daglicht is essentieel voor onze gezondheid, het geeft ons een goed gevoel, energie en rust. En het mooie is dat het helemaal gratis is! Met lichtkoepels laat je een grote dosis natuurlijk licht binnen, want licht dat van bovenaf komt, is drie keer zo sterk als licht dat door een raam naar binnenkomt. Bereken hoeveel daglicht er nodig is in je gebouw. Er zijn lichtkoepels in kunststof, glas of hybridevorm verkrijgbaar. Elk materiaal heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Wat zijn de kenmerken en voordelen van een koepel in kunststof?

Lichtgewicht

Kunststof is lichter van gewicht dan glas, waardoor de dakwerker deze eenvoudig alleen of met maximum twee personen kan installeren.

Grote keuze aan vormen en formaten

Kunststof lichtkoepels bestaan in vele vormen: vierkant, rond, rechthoekig, bol- of piramidevormig. Zo vind je er altijd eentje die past op jouw plat dak. Het grootste aanbod bestaat uit bolvormige koepels. Ze hebben het voordeel dat ze zelfreinigend zijn. Piramidevormige kies je eerder voor esthetische redenen. Er zijn meer dan 180 verschillende afmetingen in rechthoekige, vierkante en ronde lichtkoepels mogelijk. Ontdek enkele inspirerende projecten.

Sterk, kwalitatief materiaal

Kunststofkoepels zijn verkrijgbaar in acrylaat of polycarbonaat. Beide materialen zijn zeer transparant en laten het daglicht goed binnen. Ook verkleuren ze niet bij uv-licht. Kunststof is zeer sterk. Zo is acrylaat, beter bekend onder de naam Plexiglas, 10 keer slagvaster dan glas van vergelijkbare dikte. Wil je echt een onbreekbare koepel? Ga dan voor eentje in polycarbonaat, die is tot 250 keer slagvaster dan glas van vergelijkbare dikte!

Puike isolatieprestaties

Lichtkoepels in kunststof isoleren goed en bestaan vaak uit meerdere wanden. Vroeger koos men vaak voor tweewandige exemplaren, maar die isoleren niet meer voldoende. De EPB-regels worden strenger, vermijd dus een boete. Er zijn wel lichtkoepels tot wel zes wanden dik verkrijgbaar! Kies bij renovatie voor een koepel met minimaal drie wanden en bij een nieuwbouwproject voor een versie met minimaal vier wanden. Let wel, het aantal wanden die mogelijk zijn is afhankelijk van de vorm van de koepel. Informeer je bij je EPB-consulent om de juiste EPB-norm te behalen.

Hittewerend materiaal

Er zijn drie soorten uitvoeringen van kunststof mogelijk: helder, opaal of heatstop. Niet alleen mag een koepel niet te veel koude binnenlaten, het mag ook niet te veel warmte doorlaten. Mag er een beetje zonnehitte doorkomen? Kies dan voor een polycarbonaat koepel die diffuus opaal is. Wil je zo weinig mogelijk doorgang van zonne-energie? Kies dan voor een polycarbonaat heatstop lichtkoepel. Hier zit een speciale laag over het kunststof die opaal parelmoer getint is en de warmtestralen van de zon voor het grootste deel tegenhoudt.

Budgetvriendelijk

Kies je voor een kunststoffen lichtkoepel, dan krijg je hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs. Je hoeft dus niet per se voor een duurdere glaskoepel te kiezen.

RELATED ARTICLES